понедельник, 27 октября 2014 г.

passive voice
Пасивний стан поширений в багатьох мовах світу. У підрядному реченні з пасивною конструкцією граматичний суб’єкт висловлює тему або паціенс смислового дієслова, інакше кажучи, річ або людина піддається дії. У мовознавстві прийнято ідентифікувати властивості аргументу предиката з точки зору семантичних ролей (агенс, паціенс). Він контрастує з активною конструкцією, в якій суб’єкт виконує роль агенса.
Зрозуміти, що таке пасивний стан в англійській мові (Passive Voice), досить просто, знаючи який дійсний заставу (Active Voice). Його загальне визначення: суб’єкт дієслова виробляє дію – агенс (діє). Наприклад: «Our dog has puppies» (У нашої собаки щенки), «Something happened» (Щось сталося).
Passive Voice утворюється дієслівними формами, що відповідають двом вимогам. По-перше, має бути дієприкметник минулого часу (loved, given тощо). По-друге, суб’єкт дії виконує відмінну семантичну роль, не таку як в Active Voice.
Наведемо кілька прикладів, які покажуть, як працює пасивна конструкція.
Дійсний заставу: Antonio loves Amy . У Антоніо семантична роль експеріенцера (учасника ситуації, який виступає носієм почуттів). У Емі, джерела емоції Антоніо, – роль стимулу.
пасивні конструкції буде виглядати наступним чином: Amy is loved by Antonio. Перший критерій – це дієприкметник минулого часу. Підмет в даному випадку «Емі», але воно як і раніше виконує роль стимулу. Таким чином, підрядне речення відповідає обом вимогам – дієприкметник минулого часу і суб’єкт дії, пов’язаний з відмінною, ніж у дійсній заставі, роллю.
Ще один приклад: «We gave Brett lots of gifts». Суб’єкт (підмет) «Ми» виконує роль агенса. У «Бретта», непрямого доповнення, роль реципієнта (одержувача). Пряме доповнення – «багато подарунків» – паціенс (об’єкт дії). У пасивному стані необхідно дієприкметник минулого часу «given», і суб’єкт, який грає ще якусь роль, крім агенса: «Lots of gifts were given to Brett» (паціенс як суб’єкт). «Brett was given lots of gifts» (суб’єкт виконує роль реципієнта).
Enith Brigitha is swimming. Підрядне речення знаходиться в дійсній заставі (підмет «Еніт Бригіта» – агенс). Ми не можемо зробити його пасивним заставою, оскільки немає ніякої іншої ролі, крім ролі агенса, щоб поруч поставити дієприкметник минулого часу «swum».
Alan Roscoe died. Тут також немає можливості перетворити дійсний в пасивний стан. Підмет реалізує тільки одну семантичну роль дієслову (роль паціенс).
У наведених прикладах «Amy is loved by Antonio»; «Brett was given lots of gifts», дієприкметник минулого часу слід за допоміжним дієсловом «be» в відповідній формі. Тим не менш, при тому, що вони побудовані за правилом, але вони не зовсім пояснюють типові приклади освіти пасивного стану. Наприклад, існують пасивні застави, в яких використовується дієслово-зв’язка «get»: «Bruce got caught».
Інший приклад, коли не використовується форма «be» – «We had the house painted last summer». Дієприкметник минулого роду «painted» описує «the house», але будинок не робить живопис, він – пофарбований предмет.
У Active Voice підмет – виконавець дії. У Passive Voice увага зосереджена на явищі (пригоді), а не на тому, хто (або що) виконав його. Passive Voice також вживається: коли ми не хочемо брати на себе відповідальність за щось; коли ми хочемо уникнути вживання «невизначених підлягають».
Пасивний стан – прекрасна граматична форма, досить поширена в англійській мові з об’єктивних причин.
Граматичний лад англійської мови характеризується практично повною відсутністю відмінків, тому особливого значення набуває місце доповнення в реченні.
Пасивний стан в російській мові застосовується тільки з перехідними дієсловами з прямим додатком, в англійській мові можуть використовуватися всі дієслова, які беруть яке -або взагалі додаток.


Доповнення з прийменником «by» вживають тоді, коли потрібно сказати про виробника дії. Доповнення з прийменником «with» – коли необхідно сказати про знаряддя, за допомогою якого проводиться дію.

1 комментарий:

  1. The 10 most iconic and iconic titanium frames from Sega Genesis
    Each was designed titanium exhaust tips with the best elements titanium granite from the Mega does titanium set off metal detectors Drive, Sega Saturn and titanium color all the console's essential components. 슬롯 This is a

    ОтветитьУдалить